Echo
Kunstenaar: | Nynke Koster |
Straatnaam: | Oude Kerkstraat |
Binnenstad | |
Materiaal: | Beton, Epoxy |
Jaar van plaatsing: | 2020 |
Omschrijving:
Aan de achterzijde van de Oude Kerk pronkt het kunstwerk ‘Echo’ van kunstenares Nynke Koster. Zij is in 2019 gestart met de realisatie ervan als onderdeel van het themajaar ‘Delft & en de Gouden Eeuw’. Met het kunstwerk verbeeldt de kunstenares de vele en grote contrasten uit de ‘Gouden’ Eeuw.
Inwoners van Delft zijn nauw betrokken bij de totstandkoming van het kunstwerk. In workshops hebben zij afgietsels gemaakt van stukken ornament uit de Nieuwe Kerk; sommige hiervan zijn in het object verwerkt.
Inspiratie door contrasten Gouden Eeuw
Voordat zij begon, heeft Nynke Koster uitgebreid onderzoek gedaan naar de rol van Delft in de 17e eeuw en zij raakte geïnspireerd door de contrasten uit die tijd. Nynke vertelt: “Delft is rijk geworden door de Gouden Eeuw maar naast deze welvaart heerste er veel armoede; vooral onder het grote aantal immigranten.”
De onderste schijf van het kunstwerk – met een diameter van maar liefst 6.5 meter – staat voor de zwarte bladzijde van de 17e eeuw. De schijf bestaat uit afgietsels van kenmerkende Delftse Gouden Eeuw-aspecten zoals van het graf van Maarten Tromp. Deze afgietsels zijn zwart geschilderd en opgevuld met transparante epoxy. Nynke: “Wanneer het zonlicht op het werk valt kan je op sommige plekken ‘onderwater’ kijken. Het zitgedeelte is geïnspireerd op de zeeslagen uit de 17e eeuw die overwinningen, kracht en welvaart opleverde maar ook een belangrijk aandeel hadden in de slavernij en armoede.”
“Het is ook het verhaal van nú”
Nynke geeft aan dat zij ook de hedendaagse slavernij heeft belicht door het gebruik van het materiaal Mica. “Mica glinstert, is flinterdun, licht en vind je in veel hedendaagse producten terug. In mica-mijnen werken kinderen en volwassenen in erbarmelijke en gevaarlijke omstandigheden meters onder de grond voor hooguit een euro per dag. Het goud dat je terug ziet in de onderwaterwereld van mijn kunstwerk is besmet. Het is niet wat het lijkt en geeft de hedendaagse slavernij weer.”
Moment van verstilling
Wat Nynke betreft is het dan ook echt een plek voor reflectie; zowel letterlijk als figuurlijk. “Door de reflectie van de epoxy in het zwarte reliëf in het onderste deel ziet men zichzelf. In combinatie met de kennis over de genoemde contrasten stemt dat hopelijk tot nadenken en kijkt men kritisch naar het verleden en de toekomst. En natuurlijk mogen mensen al zittend lekker van hun ijsje genieten, maar het kunstwerk heeft duidelijk meer lagen dan ‘zomaar’ een bankje.”
‘Puttertje van Fabritius’
Op een van de rugleuningen staat het wereldberoemde ‘puttertje’ van schilder Carel Fabritius. Dit puttertje refereert aan de buskruitramp van Delft in 1654 waarbij Fabritius overleed.
Piet Hein
De praalgraven in de Oude Kerk laten admiralen zien als grote zeehelden. Piet Hein was een van deze admiralen. Hij staat erom bekend dat hij zich op zijn vele expedities bekommerde om de zieke mensen. Hij probeerde hen te genezen met limoenen. Nynke Koster heeft deze limoenen in haar kunstwerk verwerkt. Piet Hein is het meest bekend door zijn verovering op de Zilvervloot in 1628 van de Spanjaarden in de Baai bij Cuba. Een heldendaad vol moed en lef; deze overwinning werd gevierd in het hele land. De veroverde buit opende de weg om in Brazilië een kolonie te stichten waar land moest worden verbouwd. Het is het begin van de slavernij in Nederland. Zo kun je volgens kunstenares Nynke Koster het een niet zonder het ander bekijken. Het is een dualiteit vol contrasten.
Voor meer info over het kunstwerk en de kunstenaar ga je naar www.nynkekoster.com
Plattegrond: