Home image

Kunst in de openbare ruimte /

Delftse Koe

Delftse Koe
Delftse Koe

Kunstenaar: Rob Brandt
Straatnaam: Beestenmarkt
  Binnenstad
Materiaal: Aardewerk, Gebakken, Geglazuurd
Jaar van plaatsing: 1993

Omschrijving:

De Beestenmarkt, waar dit kunstwerk van Rob Brandt (1946) staat, was vanaf de zestiende eeuw tot de jaren zestig van de vorige eeuw in gebruik als veemarkt. De ‘Delftse Koe’ (hoewel sommigen het beschouwen als een stier) is een herinnering aan deze tijd. Tijdens het project ‘Hedendaags Delfts Blauw’ creëerde Rob Brandt dit werk als zijn hedendaagse interpretatie van het traditionele Delfts blauw. Verschillende Delftse souvenirs zijn te herkennen in het beeld, zoals de tegel en het vingerhoedje.

Bronnen:
Gemeentelijk archief
A. Haase, L. ten Duis, Oude en nieuwe beelden in Delft, Delft 1996

 

 

Beschrijvingen door bewoners:

“Grappig. Coole kleuren. Past hier goed op de Beestenmarkt.”

Julia Jouwe, Delft 

”Met klas VSO8 van de Herman Broerenschool (ZML) hebben we een kunstwerk onder de loep genomen. De eerste indruk die we hebben, is dat er een koe op een sokkel staat. Bij nadere bestudering blijkt dat het ook een stier kan zijn, dat het waarschijnlijk gewoon een stier is, maar dan wel onopvallend. Misschien is het nog een heel jong beest. De kleuren vinden we mooi. Grappig dat de sokkel zwart met wit is en de stier veelkleurig; een omkeergrapje. Hij staat op een soort klossen. Na enig denkwerk komen we tot de conclusie dat het emmers zijn, oude glimmende melkemmers.

De meeste leerlingen vinden de Beestenmarkt wel een goede plek voor het beeld, ook wel heel toepasselijk. Anderen vinden dat hij beter tot zijn recht zou komen langs de snelweg en dan met een groene sokkel. De Markt zou ook een prima plek zijn, maar ja, die is al bezet. Niemand zou het beeld in de tuin willen hebben, die is te klein voor zo'n groot en hoog beest.

Wanneer we de foto's bekijken, valt op dat de stier best wel een uitslover is; zo hoog in de lucht en met al die kleuren. Maar de foto's van dichtbij laten toch ook een stier zien die nadenkt en zijn eigen mening heeft over de vele mensen die genieten van de terrasjes onder de bomen van de Beestenmarkt.”

Leerkracht Wim van Dorp van VSO8 van de Herman Broerenschool, Delft 

Plattegrond:

Navigatie

volgend kunstwerk
vorig kunstwerk
overzicht kunstwerken
download als PDF
Diashow snelheid (in seconden):
Ga direct naar deze foto:

volgende foto
vorige foto