Home image

Kunst in de openbare ruimte /

Plastiek

Plastiek

Kunstenaar: John (Johannes) Grosman (1916 - 1970) Meer informatie
Straatnaam: Oude Delft 116, in tuin Meisjeshuis
  Binnenstad
Materiaal: Baksteen, Beton, Brons
Jaar van plaatsing: 1971

Omschrijving:

Beeldhouwer John Grosman werd dan wel in Delft geboren, de rest van zijn leven bracht hij door in Arnhem en Amsterdam. Nadat hij verongelukte in 1970 kocht de gemeente uit zijn nalatenschap dit beeld en werd het in de tuin van het Meisjeshuis geplaatst.
Het beeld is laat werk van Grosman. Hij begon als beeldhouwer realistisch, maar dit bevredigde hem steeds minder; zijn werk werd daarom abstracter. Het beeld is niet statisch, maar geeft door de losse elementen een ritmische beweging weer.

Bron:
A. Haase, L. ten Duis, Oude en nieuwe beelden in Delft, Delft 1996.De Dennenappel
Door Anouk Jagers (10 jaar)
Deelnemer Jonge Schrijversclub bij de VAK, centrum voor de kunsten, te Delft


Er was eens, lang geleden, in het jaar 1000, een klein bos. Aan elke boom hingen wel ongeveer vijftig blaadjes per tak. Maar aan één boom hing ook nog een grote dennenappel. Op een dag werd de boom met de dennenappel omgehakt. Gelukkig was er nog voldoende water in de boom om nog een tijd door te leven. Maar elke dag gingen er twee blaadjes per minuut dood. De dennenappel bleef nog wel leven en zag dat er steeds meer bomen werden omgehakt.

In 1100 waren alle groene blaadjes dood. Alleen de dennenappel was nog over. Een jager met een camouflagepak aan ging naar de dennenappel toe. De jager pakte de dennenappel af. Maar de dennenappel was sterk en zette zich op scherp. Toen viel de jager flauw en ineens waren alle bomen plus de blaadjes op hun goede plek waar ze vroeger stonden. Daarom staat er nu een beeld van de dennenappel vlakbij een (soort) bos.

Plattegrond:

Navigatie

volgend kunstwerk
vorig kunstwerk
overzicht kunstwerken
download als PDF