Home image

Kunst in de openbare ruimte /

Macho's

Macho's
Macho's

Kunstenaar: Fransien Bal (1963)
Straatnaam: Hoornsestraat 10
  Hof van Delft & Voordijkshoorn
Materiaal: Beton, Terrazzo
Jaar van plaatsing: 2004

Omschrijving:

Een onopvallend perkje werd bijzonder dankzij deze ‘Macho’s’. Kunstenares Fransien Bal: “Het is een parodie op bluffende, blaffende mensen die elkaar overschreeuwen en op deze manier niet tot elkaar komen. Ze zijn gemaakt van het harde materiaal terrazzo, glanzend zwart met parelmoer, passend bij paraderende, pronkende schepselen, strak in mantelpak. In de één is de kleur groen verwerkt, in de ander blauw. Elke macho is immers uniek in zijn soort.” De buurtbewoners hebben, samen met de gemeente, gekozen voor de beelden tijdens een Kunst in de Wijken-project. De ‘Macho’s’ zijn namelijk ook voor kinderen interessant, omdat ze deze mogen aanraken, erop mogen zitten en klimmen. Ook de humor en de kracht van heldere vormen sprak de buurt aan.

 

Beschrijvingen door bewoners:

Xenia Kalogiros, Delft

“De eerste gedachte die door mijn hoofd gaat als ik de beelden zie, is dat ik kijk naar een stel waakhonden. Dit komt door het gedrongen postuur van de honden. Deze houding hoort eveneens bij het cliché over macho's. Dat zijn vaak ook gespierde personen.

Het beeld staat op een vrij onzichtbare locatie. Het wordt feitelijk alleen gezien door lokaal bestemmingsverkeer. Anderzijds is het ook positief dat kunst wijdverspreid wordt. Het is wellicht ook een bewust gekozen symboliek voor de bevolking uit de wijk die op elkaar let. Ook wel de sociale controle genoemd. Afgezien van de platen waar de beelden op staan komt het kunstwerk zeer hoogwaardig over qua materiaal. Hierdoor krijgen ze een mooie uitstraling.”

Timo van Eijk, Den Haag

Plattegrond:

Navigatie

volgend kunstwerk
vorig kunstwerk
overzicht kunstwerken
download als PDF
Diashow snelheid (in seconden):
Ga direct naar deze foto:

volgende foto
vorige foto