Home image

Kunst in de openbare ruimte /

A National Treasure

A National Treasure
A National Treasure
A National Treasure

Kunstenaar: Wan Li Ya
Straatnaam: Doelenplein
  Binnenstad
Materiaal: Kunststof, Porselein
Jaar van plaatsing: 2013

Omschrijving:

Deze lamp refereert aan de historische relatie tussen het Chinees porselein en het Delfts blauw. Zusterstad Jingdezhen is de bakermat van het Chinees porselein en nog steeds de belangrijkste porseleinstad ter wereld. Het Delfts blauw is afgeleid van Chinees porselein.

De gemeente Delft heeft dit kunstwerk van de befaamde Chineese kunstenaar Wan Li Ya, aangekocht van Den Haag Sculptuur. Vorig jaar september was de lamp onderdeel van deze druk bezochte beeldenexpositie op de Lange Voorhout in Den Haag en leverde veel positieve reacties op vanwege het huiskamergevoel dat het kunstwerk oproept.

Het kunstwerk komt hier op het Doelenplein goed tot zijn recht en zal onder de platanen eenzelfde huiskamergevoel opwekken als op de Lange Voorhout.

WAN LIYA
In 1963 geboren in Qingdao in de provincie Shandong, China
Afgestudeerd aan het Qingdao Navigation College
Woont en werkt in Beijing, Jingdezhen en Qingdao

Wan Liya is met name geïnteresseerd in de materialen keramiek en porselein. The National Treasure (2011), te zien op deze tentoonstelling, is gebaseerd op een waar gebeurd verhaal.

In 2002 werd een zeldzame oude Chinese vaas uit de Yongzheng-periode (1723-1735) op een veiling van Sotheby's in Hongkong voor 5,3 miljoen Amerikaanse dollar verkocht. Deze vaas was eigendom van de voorzitter van de Council of American Ambassadors, die hem weer had geërfd van zijn moeder. De vaas was al tientallen jaren in het bezit van de familie, maar men kende de grote historische waarde ervan niet en had hem gewoon als lampvoet gebruikt.

Dit is niet het enige geval van een oude vaas die is getransformeerd tot gebruiksvoorwerp: andere vazen doen bijvoorbeeld dienst als paraplubak. Wan Liya is gefascineerd door dit soort culturele misvattingen of herinterpretaties. In zijn werk verkent hij vragen rond waardebepaling in een andere culturele context.

Plattegrond:

Navigatie

volgend kunstwerk
vorig kunstwerk
overzicht kunstwerken
download als PDF
Diashow snelheid (in seconden):
Ga direct naar deze foto:

volgende foto
vorige foto