Home image

Kunst in de openbare ruimte /

Gedenkteken voor 'Hen die vielen'

Gedenkteken voor 'Hen die vielen'

Kunstenaar: Gradus van Eden (1920 - 2003) Meer informatie
Straatnaam: Nieuwe Plantage, in plantsoen
  Binnenstad
Materiaal: Brons, Kalksteen
Jaar van plaatsing: 1950

Omschrijving:

Om de Tweede Wereldoorlog te herdenken die net geëindigd was, maakte beeldhouwer en schilder Gradus van Eden dit beeld. Het is een vrouwfiguur die een toorts van vrijheid draagt in haar rechterhand en haar linkerhand troostend opheft. Bijzonder is de financiering van het beeld: het geld daarvoor is grotendeels verkregen uit een collecte huis-aan-huis.

Gradus van Eden maakte ook het Veulentje.

Bron:
A. Haase, L. ten Duis, Oude en nieuwe beelden in Delft, Delft 1996.

Beschrijvingen door bewoners:

“Heel veel mensen kennen dit beeld. Al sinds 1950 staat het in het plantsoen van de Nieuwe Plantage. Al jaren wordt hier op 4 mei de dodenherdenking gehouden. Om 19.30 uur verzamelen tientallen mensen op de Markt en loopt men gezamenlijk in een stille tocht naar de Nieuwe Plantage. Hier worden door allerlei instanties en organisaties bloemen gelegd en wordt er om 20.00 uur een minuut stilte gehouden. Na afloop loopt iedereen in een defilé langs het beeld en kan men bloemen leggen. Het is altijd erg indrukwekkend om mee te maken.

Ikzelf heb inmiddels vier keer meegelopen in de stille tocht, namens het Stanislas College Westplantsoen. Het Stanislas heeft dit beeld geadopteerd en heeft daarom als enige middelbare school uit Delft een afvaardiging bij deze herdenking. Mijn eerste keer was in de brugklas en sindsdien ben ik ieder jaar aanwezig geweest, vooral ook om te laten zien dat ook jongeren iets over geschiedenis moeten weten en erbij stil moeten staan dat er nooit meer een (wereld)oorlog mag zijn.”

Elise van Es, Delft

Plattegrond:

Navigatie

volgend kunstwerk
vorig kunstwerk
overzicht kunstwerken
download als PDF